Someron kaupunginvaltuusto päätti peruskorjata urheilukentän ja hyväksyi vuoden 2020 talousarvion

Someron kaupungin käyttötalouspuolen talousarvio hyväksyttiin odotetusti ilman äänestyksiä, mutta investointipuolella oleva urheilukentän peruskorjaukseen varattava määräraha vaati paljon keskustelua ja äänestyksen, jonka lopputuloksena hanke päätettiin toteuttaa, mikäli sille saadaan 30% valtionosuus.

Jännittävässä äänestyksessä hankkeen toteutuksen puolelle asettuivat kaikki Keskustan valtuutetut sekä kristillisdemokraattien Tarja Iivonen, Kokoomuksen Kati Fonsell-Laurila ja Perussuomalaisten Harri Känkänen.

Alla ryhmäpuheeni, jossa avaan perusteita, jonka vuoksi hanke kannattaa toteuttaa.

Someron Keskustan talousarvioryhmäpuhe valtuuston kokouksessa 9.12.2019

Arvoisa puheenjohtaja,

hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat!

Taakse jäänyt viikko on ollut valtakunnan politiikan kentillä varsin mielenkiintoinen ja jännittävä. Antti Rinteen hallitus kaatui postilakon jälkimainingeissa luottamuspulaan, ja vanhalle pohjalle rakennetun uuden hallituksen pääministeriksi nousee SDP:n Sanna Marin.

Hallituksen ohjelma on hyvä, ja toivottavaa onkin, että sitä päästäisiin nyt viemään eteenpäin ilman merkittäviä viivästyksiä. Varsinkin SOTE-uudistuksen eteneminen on Someronkin tulevaisuuden kannalta tärkeää. 

Hallitusohjelmassa on myös kirjaus esiopetuksen ja perusopetuksen kahden ensimmäisen vuosiluokan nykyistä yhtenäisemmän kokonaisuuden muodostamisesta ja kaksivuotisen esiopetuksen selvittämisestä. Ajatuksena on taata laadukkaat palvelut myös paikkakunnilla, joilla ikäluokat ovat pieniä.

Otaksuin vuodentakaisessa talousarviopuheessani, että kuluvana vuonna joutuisimme tekemään isoja arvovalintoja ja vaikeita poliittisia päätöksiä.  Arvioni päätöksenteon nopeudesta on osoittautunut kuitenkin liian positiiviseksi. Sivistystoimen keväällä tilaaman varhaiskasvatuksen ja opetustoimen palveluverkkoselvityksen pohjalta ei ole vielä pystytty tekemään päätöksiä, vaan selvitystyö jatkuu tulevana vuonna. On toki tärkeää, että vaihtoehdot, aikataulut ja lapsivaikutukset selvitetään. Sitä paitsi jo nyt on selvää, ettei nopeita muutoksia palveluverkkoon edes pystytä tekemään. 

Jokainen varmasti ymmärtää, että jos ja kun lapsia syntyy vuodessa vain noin viisikymmentä, ei nykyistä palveluverkkoa ole varaa ylläpitää. Nyt tarvitaankin muutosvalmiutta ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla. 

Pidän kuitenkin tärkeänä, että varhaiskasvatus-, esiopetus- ja alkuopetuspalvelut järjestetään tulevaisuudessakin Pitkäjärvellä ja Somerniemellä. Kaukana keskustasta asuvien lapsiperheiden arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että edellä mainitut palvelut ovat saatavissa kohtuullisen matkan etäisyydellä kotoa. Nämä päiväkodit ja pienten koulut voisivat toimia yhteisissä tiloissa ja isommat alakoululaiset kolmannesta luokasta eteenpäin siirtyisivät keskustan kouluihin. Kiinteistökulut pienenisivät ja isoilta investoinneilta säästyttäisiin. Ratkaisu olisi myös kaupunkistrategiamme mukainen.

Vuoden 2020 talousarvio on rakennettu noin miljoonan euron vuosikatteelle. Poistojen ollessa reilut kolme miljoonaa, laskee tulos pari miljoonaa pakkaselle. Vaikka alijäämä onkin ruma, on vuosikatteen ja poistojen suhde kuitenkin puolet parempi kuin kuluvan vuoden talousarviossa. Ilman veroprosentin korotusta tilanne näyttäisi huomattavasti ikävämmältä 

Vaikka Someron kaupungin hyvinä vuosina keräämät lähes 30 miljoonan euron voittovarat mahdollistavatkin alijäämaiset talousarviot ja tilinpäätökset, tulee kaupungin tulot ja menot sopeuttaa mahdollisimman pian kestävälle tasolle. 

Talousarvion käyttötalousosa on pystytty rakentamaan nykyisellä palvelutasolla, vaikka perusturvan menoissa vaikuttaisi kuluvan vuoden lisätalousarvioiden perusteella olevan rajuakin kasvua. Kaupunginhallitus hyväksyi käyttötalousosan ilman muutoksia. 

Urheilukentän uudistushanke sitä vastoin on päätöksentekoprosessin aikana kohdannut yllättäviä käänteitä. Hanketta suunnitellut konsultti esitti 2,7 miljoonan euron investointia, jonka ohjausryhmä koki liian suureksi, varsinkin kun kaupungin talous samaan aikaan heikkeni. Teknisen toimen ansiokkaiden selvitysten jälkeen arvioitiin, että hanke voidaan toteuttaa noin 1,6 miljoonalla eurolla, kun huoltotilat rakennetaan lukion entisiin väistötiloihin. Tekninen lautakunta ehdotti ohjausryhmän yksimielisen esityksen pohjalta 1,6 miljoonan euron hanketta investointiohjelmaan.  Valtiolta hankkeelle olisi ollut tulossa 30% avustus, joka olisi tarkoittanut lähes puolta miljoonaa euroa.

Mutta mitä sitten tapahtui? – Kaupunginhallitus päätti Kokoomuksen ja SDP:n äänillä luopua urheilukenttähankkeesta ja samalla heittää romukoppaan hyväksytyt suunnitelmat, niihin käytetyt rahat ja valtion tarjoaman avustuksen. 

Arvoisa puheenjohtaja! 

Keskustan valtuustoryhmä näkee, että uudistushanke pitäisi tehdä nyt, kun sille olisi saatavissa valtionavustusta. Urheilukentälle katsomoineen ei ole vuosikymmeniin tehty merkittäviä korjauksia, eikä käyttökelpoisia huolto, pukeutumis- ja peseytymistiloja ole lainkaan. Jos hanke nyt jätetään tekemättä, voidaan olla lähes varmoja, ettei avustusta myöhemmin toteutettavalle hankkeelle enää tule. 

Sen verran isosta investoinnista toki on kyse, että mikäli valtion rahoitusta ei odotetussa laajuudessa jostain syystä saataisi, tulee hankkeen eteenpäin vieminen harkita uudelleen. 

Tärkeää on myös, että urheilupuiston suunnittelua ja kehittämistä jatketaan kuntastrategian mukaisesti osana Kiiruun kampusaluetta. Urheilupuistosta tulee tehdä kaikkien kuntalaisten yhteinen esteetön harjoittelu-, kilpailu- ja harrastuspaikka, jolla voi parhaassa tapauksessa olla merkittävä vaikutus somerolaisten hyvinvointiin.

Keskustan valtuustoryhmä tukee kaupunginhallituksen esitystä vuoden 2020 talousarvioksi ja vuosien 2021 – 2022 taloussuunnitelmaksi käyttötalouden osalta, mutta tulee esittämään investointisuunnitelmaan määrärahalisäystä urheilukenttähankkeelle. 

Omasta ja Keskustan valtuustoryhmän puolesta haluan kiittää kaupungin koko henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s