Someron kaupunginvaltuusto myönsi yli 8 miljoonan euron investointimäärärahan uuden Tervaskannon palvelutalon rakentamiseen

Käytin puheenvuoron hankkeeseen liittyen.

Koko päättyvän vaalikauden ajan valmisteltu Tervaskanto-hanke on surullinen esimerkki Someron kaupungin päätöksentekokulttuurin ongelmista.  Vaikka hanketta on valmisteltu jo neljättä vuotta, olemme edelleen lähtöruudussa. Hankkeen ohjausryhmä, jossa myös kolme suurinta valtuustoryhmää ovat edustettuina, on tehnyt parhaansa, ja viranhaltijat valmistelleet hanketta ohjausryhmän evästysten mukaisesti. Siitä huolimatta projekti ei etene. Päätöksentekoon tulee yllättäviä muutosesityksiä, ja jopa yksimielisesti tehdystä valtuuston päätöksestä on päätöksenteossa mukana olleen toimesta valitettu. – Sitä minun on vaikea ymmärtää.

Olen murheellinen hankkeen saamista käänteistä ja niiden vaikutuksista somerolaisten palveluihin ja kaupungin talouteen. Erityisen pahoillani olen somerolaisten tehostettuun palveluasumisen paikkaa odottavien vanhusten ja heidän omaistensa vuoksi. Jonot kasvavat ja odotusajat pidentyvät, vanhukset odottavat paikkaa vuodeosastolla ja joillekin loppuelämänsä asuinpaikka on jouduttu hankkimaan kotikunnan ulkopuolelta.

Surullinen olen myös somerolaisten veronmaksajien puolesta. Se, että hanketta ei ole pystytty käynnistämään alkuperäisen, eikä edes toisen ja kolmannen suunnitelman mukaan, on aiheuttanut lisäkustannuksia ja tulonmenetyksiä, emmekä edes tiedä kuinka paljon.

Hankkeen ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa rakennus piti toteuttaa kaupungin taseen ulkopuolisena investointina, mikä olisi ollut ehdottomasti sote-uudistuksen vuoksi paras vaihtoehto. Nyt joudumme toteuttamaan hankkeen velkarahalla kaupungin taseeseen, mikä tulee vaikuttamaan kotikaupunkimme tulokseen vuosikymmeniä.

Sote-uudistuksen myötä palvelut järjestää hyvinvointialue, joka maksaa toki kaupungille vuokraa rakennuksesta, mutta kuinka paljon? – Siitä ei ole pitkässä juoksussa mitään tietoa. Kustannuksia syntyy myös jatkuvasti muuttuvien suunnitelmien tekemisestä.

Pahoillani olen myös valmistelevien viranhaltijoiden vuoksi. Koko ajan muuttuvat suunnitelmat lisäävät heidän työtaakkaansa kohtuuttomasti, sekä vievät aikaa muilta töiltä ja hidastavat muidenkin hankkeiden etenemistä.

Pari viikkoa sitten syntyneen puurakentamisidean myötä hanke sai taas kerran uuden käänteen. Puu on toki hyvä, ekologinen ja trendikäskin rakennusmateriaali – sitä en missään tapauksessa kyseenalaista. Puusta suomessa on rakennettu kautta vuosisatojen. Itsekin asun puutalossa. Seuraavissa hankkeissa mahdollisuudet puun käyttöön rakennusmateriaalina kannattaa toki selvittää jo hankkeen käynnistämisvaiheessa.

CLT-puuelementtitekniikka, jota nyt on esitetty uuden Tervaskannon runkoratkaisuksi, on vielä varsin uutta suomalaisessa julkisrakentamisessa. CLT-rakentamisen tuntevia suunnittelijoita ja urakoitsijoita on vielä harvassa, joten markkinatilanne saattaa vaikuttaa merkittävästi urakkatarjousten määrään ja hintaan – ehkä jopa aikatauluunkin.

Olemme nyt päättämässä yli 8 miljoonan euron investointimäärärahasta. Toivon sydämestäni, että uusi Tervaskanto sillä pystytään rakentamaan.  Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että rakennus tehdään puurunkoisena, mikäli se nyt varattavalla määrärahalla pystytään rakentamaan. Toivon myös, ettei uusia ideoita enää tupsahtele, vaan hanke päästään viemään maaliin vuoden 2023 puoliväliin mennessä – eli kolme ja puoli vuotta alkuperäistä aikataulua myöhemmin.  

Minulle päätöksentekijänä on tärkeää, että hankkeita ja asioita viedään eteenpäin strategioiden, suunnitelmien ja päätösten mukaisesti sekä demokraattisesti tehtyjä päätöksiä kunnioitetaan. Uskon, että tässäkin virtuaalivaltuustosalissa istuvista enemmistö on kanssani samaa mieltä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s