Kuntatalous saatava kestävälle pohjalle

Valtuutettujen tehtävänä on määritellä kotikuntansa palvelutaso ja siihen käytettävät varat. Kerran valtuustokaudessa laadittava strategia ja vuosittaiset taloussuunnitelmat ovat asiakirjoja, joilla valtuusto antaa lautakunnille ja virkamiehille raamit palveluiden ja investointien toteuttamiseksi. Valtuusto päättää myös kunta- ja kiinteistöverojen tasosta.

Kulunutta valtuustokautta voidaan talouden näkökulmasta pitää varsin onnistuneena. Viime vuoden tilinpäätös osoitti kahden tappiollisen vuoden jälkeen reilua ylijäämä, minkä myötä taseeseen kertyneet voittovarat ovatkin kasvaneet  yli 30 miljoonaan euroon. Ylijäämät toimivat puskurina, jolla estetään kriisikunnaksi ajautuminen, vaikka alijäämäisiä tilinpäätöksiä jouduttaisiinkin tekemään.

Viime vuoden hyvä tulos johtui suurilta osin koronapandemian vuoksi saaduista odotettua suuremmista valtionosuuksista ja osaltaan myös muun muassa siitä, että etäopetukseen ja etäkokouksiin siirtymisen myötä kuljetus- ja matkustuskuluja syntyi tavanomaista vähemmän.

Tosiasia kuitenkin on, että Someron kaupungin talous ei ole kestävällä pohjalla. Se, että talousarvioita on jo usean vuoden ajan rakennettu satunnaisilla erillä, on kikkailua, jolla ei pitkälle pötkitä. Satunnaiserillä voidaan rahoittaa investointeja, mutta palveluiden ylläpitoon niillä ei pidemmän päälle ole merkitystä.

Keskusta on puolue, jolle kestävä taloudenpito on itsestäänselvyys. Kustannuksia nostaviin palveluiden lisäyksiin on suhtauduttu  tarvetta tarkkaan harkiten. Päätöksiä tehtäessä tulee punnita niiden vaikutukset talouden lisäksi kuntalaisten hyvinvointiin. Samoilla periaatteilla on syytä toimia myös jatkossa. 

Ikärakenteen muutoksen myötä Someron kaupunginkin on pystyttävä tekemään palvelurakenteeseensa muutoksia. Kun väki ikääntyy ja lapsiperheiden määrä pienenee, pitää käytettävissä olevien resurssien käyttöä pohtia muuttunut toimintaympäristö huomioiden. Jos ennusteet toteutuvat, edessä on varhaiskasvatus- ja kouluverkon uudelleenjärjestäminen. Keskusta näkee kuitenkin tärkeänä, että varhaiskasvatus-, esiopetus- ja alkuopetuspalvelut säilyvät Oinasjärvellä ja Pitkäjärvellä.

Somerolla on meneillään kaksi selvitystä, joilla pyritään hakemaan ratkaisua talouden tasapainottamiseksi. Oppimisympäristöselvitystä on tehty pitkään ja hartaasti, ja uusi valtuusto tullee saamaan sen käsiteltäväkseen heti syksyllä. Selvitys perustuu tilastokeskuksen ennusteisiin lapsimäärien kehityksestä. Kuntamaisema-ohjelmassa haetaan säästömahdollisuuksia vertaamalla Someron palveluita ja kustannuksia muiden kuntien vastaaviin tietoihin. Edessä olevat päätökset eivät tule olemaan helppoja.

Sote-uudistuksen myötä kaupungin vastuulla olevat palvelut tulevat vähenemään ratkaisevasti. Sosiaali- ja terveyspalveluista aiheutuvien menojen osuus on yli puolet talousarviosta. Verotulot ja valtionosuudet tulevat vähenemään samassa suhteessa. Sen lisäksi, että vähenevillä tuloilla pitää järjestää vastuulle jäävät palvelut, tulee myös viime vuosien investoinneista kertyneitä lainoja pystyä maksamaan. Lisäksi tulokseen vaikuttaa noin kolmen miljoonan euron poistot.

Keskusta ei kuitenkaan halua tuudittautua ajatukseen kuolevasta kunnasta, vaan näkee, että Someron vetovoimaa tulisi pyrkiä aktiivisesti lisäämään. Valtuustoaloite maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutusten selvittämisestä kaupungin vetovoimaan ja talouteen, on parhaillaan valmistelussa ja sen perusteella ratkaisuja tultaneen tekemään heti uusien valtuutettujen aloitettua työnsä. Mahdollinen varhaiskasvatusmaksuista luopuminen, kuten muutkin vetovoiman lisäämiseen pyrkivät toimet, tulee kuitenkin tehdä faktoihin perustuen, ei pelkällä mutu-tuntumalla. Siksi asiaa selvitetään.

Uuden valtuuston tärkeimmät tehtävät ovat valtuustokauden alkuun ajoittuvat strategian ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen, joiden pohjalta määritellään koko valtuustokauden ajalle  palvelutaso ja palveluiden järjestämiseksi tarvittavat investoinnit.

Ei ole yhdentekevää, ketkä näitä merkittäviä päätöksiä tekevät. Keskustalaista ehdokasta äänestämällä tuet päätöksentekoa, joka perustuu tietoon ja tiedon pohjalta laadittuihin suunnitelmiin.

Artikkeli on julkaistu 25.5.2021 julkaistussa Keskustaviesti 1/2021 -vaalilehdessä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s