Valtuustokauden viimeinen kokous hyväksyi tilinpäätöksen

Eilen pidettiin koronavuoden kuntavaalit parilla kuukaudella lykättynä. Tällä kertaa tilinpäätöksen hyväksyminen tapahtui vielä vanhan valtuuston toimesta, ja minä sain pitää tilinpäätöskokouksen ryhmäpuheen.

Kuntavaalit olivat Someron keskustalle hankalat. Menetimme kuudestatoista valtuutetustamme neljä. Monen keskustalaisen ehdokkaan äänimäärä laski, ja kolme istuvaa valtuutettuamme joutuivat jättämään paikkansa.

Omalta osaltani saan kiittää äänestäjiäni siitä, että voin edelleen jatkaa valtuutettuna seuraavat neljä vuottakin. Äänimäärä pysyi samalla tasolla kuin neljä vuotta sitten ollen nyt 78.

Arvoisa puheenjohtaja,

hyvät valtuutetut ja muut kokouksen osallistujat sekä striimiä seuraavat!

Tätä puhetta kirjoittaessani en vielä tiedä tulenko puhumaan valtuustosalissa vai Skypessä. En tiedä myöskään sitä, onko tämä viimeinen valtuuston kokoukseni vai jatkuuko valtuustotyö vielä seuraavat neljä vuotta. Asioita tapahtuu niin nopeaan tahtiin, että tänään et voi tietää minkälaisessa maailmassa elät huomenna.

Skypessä kokoustamme tänään, ja nyt tiedän, että olen myös seuraavat neljä vuotta valtuutettuna vaikuttamassa kotikuntamme tulevaisuuteen. Kiitos siitä kaikille keskustan ehdokkaita äänestäneille.

Vuosi 2020 jää historiaan koronapandemiasta johtuvana poikkeusaikana, jonka vaikutukset tullevat näkymään pitkään. Poikkeusolojen myötä ihmisten perusoikeuksiin on puututtu rajoittamalla vapaata liikkumista, ja vanhusväestö on kovasanaisin suosituksin määrätty pysymään kodeissaan taudin etenemisen hillitsemiseksi. Helppoa ei ole ollut elämä myöskään kouluissa, jotka ovat joutuneet siirtymään pitkiksikin ajoiksi etäopetukseen. Ikävän tilanteen olen itsekin kokenut, kun läheinen on joutunut sairaalahoitoon, enkä ole päässyt häntä tapaamaan. Myös liikuntapaikkojen ja ravintolojen sulkeminen sekä tapahtumien kieltäminen ovat omalta osaltaan vaikuttaneet itse kunkin hyvinvointiin. Rajoitukset ovat olleet välttämättömiä, mutta näin jälkikäteen ajatellen joiltain osin ehkä kuitenkin ylimitoitettuja.  

Valtuustokauden päättyessä haluan luoda lyhyen katsauksen koko nelivuotiskauden talouden kehitykseen.

Päättyvää valtuustokautta edeltävän vuoden 2016 tulos oli noin 3,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Taseeseen oli kertynyt tuolloin 28,5 miljoonan euron ylijäämät. Lähtökohdat valtuustotyölle vaikuttivat hyviltä. Hyvän tuloksen takasivat tuolloin konsernin sisäinen kauppa, jolla kaupungin omat vuokra-asunnot siirtyivät Somer-asuntojen omistukseen, sekä Lamminniemen hyvinvointikeskuksen osakekannan siirtyminen kaupungille Someron Seudun Kuntokotiyhdistyksen purkauduttua. Lamminniemen tiloille on ollut käyttöä sekä sosiaalitoimen hallintotiloina että vanhusten palveluasuntoina. Saatu lahja tuli tarpeeseen.

Kulunutta valtuustokautta voidaan siis talouden näkökulmasta pitää kokonaisuutena ajatellen hyvänä. Viime vuoden tilinpäätös osoitti kahden tappiollisen vuoden jälkeen reilua ylijäämää, ja vuoden 2020 päätyttyä taseeseen kertynyt ylijäämä on kasvanut valtuustokauden aikana parilla miljoonalla eurolla noin 30,5 miljoonaan euroon. Ylijäämät antavat kaupungille aikaa toimintaympäristön muutosten edellyttämien kehittämistoimien suunnitteluun ja toteutukseen.

Viime vuoden hyvä tulos tuli varmaankin monelle yllätyksenä. Talousarvio oli laadittu miljoonan euron vuosikatteella, ja kun poistoiksi oli laskettu yli kolme miljoonaa, näytti talousarvio reilun kahden miljoonan euron alijäämää. Yllättävän hyvän tuloksen selittävät koronavuonna saadut odotettua suuremmat valtionosuudet ja osaltaan myös muun muassa etäopetukseen ja etäkokouksiin siirtymisen myötä vähentyneet kuljetuskustannukset ja matkakorvaukset. Positiivista oli myös se, ettei koronapandemia vaikuttanut Someron verotuloihin laskevasti.

Kotikaupunkimme tulevaa talouskehitystä pitää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tarkastella toimintakatteen kautta. Viime vuonna toimintakate oli lähes saman suuruinen kuin vuonna 2019. Mikäli veroprosenttia ei olisi korotettu, koronapandemia ei olisi vähentänyt toimintakuluja ja valtionosuudet olisivat pysyneet arvioidussa noin 27 miljoonassa eurossa, olisi tilinpäätös ollut pari-kolme miljoonaa euroa alijäämäinen. Tällöin vuosikate olisi kattanut vain noin kolmasosan poistoista. Pitää muistaa, että kuntalain mukaan vuosikatteen ja poistojen suhteen tulee olla vähintään 0,8. Tavoitteena tulisi olla, että vuosikate olisi vähintään käyttöomaisuuden poistojen suuruinen. Tällaisessa tilanteessa tulorahoituksen katsotaan olevan riittävä investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin käytettäväksi.

Edellä kuvatun perusteella Someron kaupungin talous ei ole kestävällä pohjalla. Siksi uuden valtuuston onkin ryhdyttävä nopeasti tekemään ratkaisuja, joilla palvelurakenne pystytään kehittämään ikärakenteen ja toimintaympäristön muutoksen vaatimalle tasolle. Koko valtuustokauden valmisteltu oppimisympäristöselvitys sekä kuluvana keväänä käyttöönotettu Kuntamaisema-ohjelma antavat päättäjille tietoa, joiden pohjalta tarvittavat kehittämistoimet pitää tehdä. Päätösten tulee perustua tietoon – ei mututuntumaan tai ajatukseen, ettei mitään saa eikä ole tarvetta muuttaa. Kehittäminen ei tarkoita kurjistamista, mutta ellei mitään tehdä on vääjäämättäkin tiedossa taloudellisia vaikeuksia ja palveluiden heikkenemistä.

Arvoisa puheenjohtaja!

Eilinen vaalitulos jättää Someron kaupungin tulevaisuuden rakentamisen täysin avoimeksi. Uusi valtuusto on monesta näkökulmasta katsottuna erilainen kuin nyt toimintansa päättävä. Positiivisena ilmiönä näen uuden valtuuston nuortumisen. Ensikertalaisista yli puolet on alle 40-vuotiaita. Haluan uskoa, että pystymme tällä joukolla luomaan yhteisen näkemyksen tulevaisuuden Somerosta, paikkana jossa on hyvä asua, yrittää, tehdä työtä, käydä koulua ja harrastaa, ja sen perusteella tekemään päätökset, joilla tavoite saavutetaan. Muutosvalmiutta sekä yhteistyö- ja päätöksentekokykyä tarvitaan yksittäisiltä valtuutetuilta, valtuustoryhmiltä ja koko valtuustolta yhdessä.

Arvoisa puheenjohtaja!

Nyt on kuitenkin aika Keskustan valtuustoryhmän puolesta kiittää kaupungin koko henkilökuntaa päättyneenä tilikautena tekemästänne työstä. Meillä jokaisella on varmasti koronapandemiasta johtuen ollut kädet täynnä töitä, eikä kaikkiin vastaan tulleisiin tilanteisiin ole ollut olemassa valmiita ratkaisuja. Ammattitaitoinen ja joustava henkilökunta on kuitenkin tehnyt parhaansa ja onnistunut olosuhteet huomioiden erinomaisesti.

Kiitos myös päättyneen valtuustokauden valtuutetuille ja muille luottamushenkilöille Someron ja somerolaisten hyväksi tekemästänne työstä. Samalla toivotan eilen valitut uudet valtuutetut tervetulleiksi rakentamaan tulevaisuuden Someroa.

Keskustan valtuustoryhmä kannattaa tilinpäätöksen hyväksymistä sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille.

Aurinkoista ja rentoa kesää.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s