Someron kaupungin vuoden 2022 talousarvio

Someron kaupunginvaltuusto päätti 20.12.2021 yli viisituntisessa kokouksessaan tulevan vuoden talousarviosta. Itse jouduin jäämään pois kokouksesta korona-altistumisen vuoksi. Olin terve ja rokotettu, mutta koronahoitaja kehotti välttämään paikkoja, joissa on paljon ihmisiä pitkään. Koska korona voi rokotetulla olla myös oireeton, katsoin parhaaksi jäädä kotiin.

Olin tapani mukaan aloittanut ryhmäpuheen kirjoittamisen hyvissä ajoin ennen kokousta, joten lähetin sen valtuustoryhmämme varapuheenjohtaja Jaana Kyyrälle, joka muokkasi puheen omaan suuhun sopivaksi ja luki kokouksessa. Julkaisen puheen kuitenkin tässä alla, koska tunnen sen hyvinkin omakseni.

Meillä on Jaanan kanssa samanlainen ajatusmaailma Someron kaupungin asioiden eteenpäin viemisestä, mikä on erityisen hyvä asia nyt kun Someron Keskusta ry valitsi Jaanan puheenjohtajakseen ja minut sihteeriksi. Uskon, että yhteistyömme tulee olemaan toimivaa.

Keskustan valtuustoryhmän varapuheenjohtajan puhe

Arvoisa puheenjohtaja,

hyvät valtuutetut, viranhaltijat, median edustajat ja kuntalaiset!

Tämä Keskustan ryhmäpuhe on minun ja Riitta Ryhtän yhteistyötä. Riitta aloitti kirjoittamisen ja minä viimeistelin puheen.

Kulunut vuosi on eletty koronan ehdoilla. Välillä yhteiskuntaa on avattu ja sitten taas rajoituksia on jouduttu tiukentamaan. Juuri nyt olemme tilanteessa, jossa päivittäiset ilmaantuvuusluvut ovat koko pandemian korkeimmat. Tilanne rasittaa voimakkaasti terveydenhoitoa, vaikeuttaa monen yrittäjän liiketoimintaa ja hankaloittaa ihmisten elämää. Koronasta huolimatta meidän täytyy hoitaa velvollisuutemme niin hyvin kuin suinkin pystymme.

Kesäkuussa valittu uusi kaupunginvaltuusto on lähtenyt innolla rakentamaan tulevaisuuden Someroa. Yhteisen tahtotilan löytyminen ei ole helppoa, ja se näyttää ottavan aikaa. Erilaisia näkemyksiä löytyy sekä ryhmien väliltä että niiden sisältä.   Someron tulevaisuuden kannalta yhteisymmärrykseen pääseminen visiosta ja tavoitteista on ensiarvoista. Nyt meillä on liian paljon esimerkkejä kehityshankkeiden viivästyksistä. Somerolle täytyy saada lisää asukkaita sekä heille työpaikkoja ja asuntoja. Tämä ei tule toteutumaan, jos päätöksiä ei pystytä tekemään ja suunniteltuja hankkeita toteutettua.

Pitkään valmisteltu varhaiskasvatus- ja oppimisympäristöselvitys valmistui loppuvuodesta. Aikataulusuunnitelman mukaan sen piti olla tänään valtuuston päätettävänä. Näin ei tapahdu, koska yhteistä näkemystä tulevaisuuden varhaiskasvatus- ja kouluverkosta ei vielä ole.

Syntyvyys Somerolla on nopeasti laskenut noin 50 lapseen/vuosi. Selvitys kouluverkon sopeuttamisesta perustuu tähän tosiasiaan. Lapsien väheneminen vaikuttaa suoraan kaupungin talouteen valtionosuuksien pienenemisenä. Jo tämän vuosikymmenen toisella puoliskolla arvioidaan valtionosuuksien vähenevän yli kaksi miljoonaa euroa vuosittain.

Me kaikki toivomme, että ennusteet eivät toteudu, mutta silti asialta ei voi ummistaa silmiä. Realistisesti ajatellen nykyisen palveluverkon ylläpito aiheuttaa usean prosenttiyksikön korotuspaineen kuntaveroon. Kunnan talouden suunnittelun täytyy perustua tosiasioihin, ja näköpiirissä oleviin muutoksiin tulee varautua ajoissa.

Mitä sitten pitäisi tehdä? – Siihen Keskustan valtuustoryhmällä ei ole yksiselitteistä vastausta. Kuntalaiset ja monet valtuutetutkin, haluaisivat säilyttää nykyisen kouluverkon, mutta enemmistö ymmärtänee, että se ei todennäköisesti ole taloudellisesti mahdollista, vaikka markkinointitoimenpiteillä ja esimerkiksi vuokra-asuntoja kunnostamalla lapsiperheitä saataisiin muuttamaan Somerolle.

Päätökset tulevaisuuden suunnan määrittämiseksi tulee tehdä mahdollisimman pian, ja päätösten tulee perustua tietoon ei toiveisiin. Toivottavasti kaikilta löytyy tahtoa päätösten tekemiseen ja eteenpäin menemiseen.

Sote-uudistus siirtää vuoden 2023 alusta sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut hyvinvointialueiden hoitoon. Tämä tulee muuttamaan Someron kaupungin toimintaa ja taloutta ratkaisevasti. Toiminta ja henkilökunta siirtyvät hyvinvointialueille ja talousarvion menot ja tulot pienenevät reilusti alle puoleen nykyisestä. Muutoksesta on arvioitu olevan hyötyä Someron tyyppisille vanhusvoittoisille kunnille. Onko näin? – Sen näemme vasta muutaman vuoden päästä.

Tammikuussa järjestettävät ensimmäiset aluevaalit ovat erittäin tärkeät Someron kaltaisille kasvukeskuksista etäällä sijaitseville kunnille. Valittavat aluevaltuustot tulevat tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin ja siihen, kuinka meille tärkeät terveys-, sosiaali- ja pelastuspalvelut järjestetään ja kuinka saavutettavia ne ovat. Ei ole yhdentekevää, ketkä näitä päätöksiä tekevät. On arvioitu, että yksi somerolainen ehdokas voisi lunastaa paikan aluevaltuustossa. Itsestään selvää se ei tietenkään ole, joten jokaisen äänioikeutetun kannattaa äänensä käyttää.

Tänään hyväksyttävä vuoden 2022 talousarvio on viimeinen, jossa ovat mukana sote- ja pelastuspalvelumenot sekä niihin perustuvat tulot. Uudistus tulee leikkaamaan myös veroprosenttia suunnilleen samassa suhteessa menojen vähenemisen kanssa. Tämä tulee ratkaisevasti pienentämään kaupungin talouden liikkumavaraa. Tulot pienenevät, mutta velat eivät häviä mihinkään.

Tulevan vuoden taloutta helpottanee vihdoin monta vuotta talousarvioissa roikkunut, mutta tähän saakka toteuttamatta jäänyt, Kiinteistö Oy Lamminniemen myyminen Lamminniemen hyvinvointikeskus Oy:lle. Kaupan avulla pystytään vähän pienentämään raskaasta investointibudjetista johtuvaa lainamäärän kasvua ja nostamaan tulos plussalle. Kyseessä on kuitenkin viimeinen talousarvio, jossa tätä kikkaa voidaan käyttää.

Kaupunginhallitus esittää talousarvion käyttötalousosan hyväksymistä valtuustolle yksimielisesti. Muutokset talousarvioon tehtiin hyvässä hengessä keskustelun jälkeen.

Keskustan esityksestä kaupunginhallitus lisäsi markkinointitoimenpiteisiin varattua määrärahaa ja asetti tavoitteen suunnitelman ja kustannusarvion laatimiseksi toimenpiteistä, joilla Someron asukasmäärää, erityisesti lapsiperheiden määrää, sekä yritysten ja työpaikkojen määrää pyritään lisäämään. Keskustan alkuperäinen lisäysesitys oli 40 000 euroa, mutta hallitus päätyi kompromissiin, joka nosti esityksen 60 000 euroon.

Toinen Keskustan esityksestä kaupunginhallituksessa yksimielisesti hyväksytty 4 000 euron määrärahalisäys koskee Pitkäjärven koulun liikuntakuljetuksia. Pitkäjärvellä ei ole liikuntasalia, joten ilman kuljetuksia, oppilailla ei ole mahdollisuutta saada muiden koulujen oppilaiden kanssa yhdenvertaista liikunnanopetusta.

Toivon, rakentavan ja eteenpäin katsovan ilmapiirin jatkuvan ensi vuonna kaupunginhallituksessa, ja samaa henkeä toivon myös muihin toimielimiin. Viime kuukausina on paljon mietitty Someron veto- ja pitovoimatekijöitä. Meidän luottamushenkilöiden toiminta on merkittävä osa kokonaisuutta, ja se on asia johon voimme jokainen vaikuttaa.    

Arvoisa puheenjohtaja!

Keskustan valtuustoryhmä on valmis hyväksymään kaupunginhallituksen esityksen vuoden 2022 talousarvioksi sekä vuosien 2023 ja 2024 taloussuunnitelmaksi käyttötalouden osalta.

Omasta ja Keskustan valtuustoryhmän puolesta haluan kiittää kaupungin koko henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s