Someron kaupungin vuoden 2023 talousarvio

Vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa 19.12.2022 hyväksyttiin tulevan vuoden talousarvio lähes nelituntisessa kokouksessa. Valtuusto keskusteli paljon ja rönsyillen sekä äänesti kaksi kertaa. Perussuomalaisten Matias Mäkinen ehdotti, että päivähoitomaksut poistettaisi tammi- ja helmikuulta sähkön hinnan ja muiden elinkustannusten nousun vuoksi. Ajatus oli kaunis, mutta maksujen poisto olisi kohdistunut lähinnä parempituloisiin perheisiin, koska pienituloiset eivät päivähoidosta maksa. Äänestyksen jälkeen esitys kaatui äänin 19 – 16, Keskustan ja SDP:n äänestäessä pohjan, eli kaupunginhallituksen talousarvioesityksen mukaan. Toinen äänestys käytiin niin ikään Perussuomalaisten esityksen mukaan hulevesimaksun poistamisesta tulevalta vuodelta. Esitystä kannattivat vain Perussuomalaisten valtuutetut ja Kokoomuksen varavaltuutettu Eero Manni, joten myöskään se ei ei aihauttanut muutosta talousarvioon. Kokoomuksen Laura Nuotion esitys 10 000 euron määrärahasta Paimion joen virkistyskäytön kehittämiseen hyväksyttiin yksimielisesti.

Minun tehtäväni Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana oli pitää ryhmämme talousarviopuhe, joka on luettavissa alla.

Arvoisa puheenjohtaja,

hyvät valtuutetut, median edustajat ja muut läsnäolijat

Pari vuotta sitten aloitin talousarviopuheeni sanomalla, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Silloin poikkeusolojen aiheuttaja oli koronapandemia, joka ei ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Enää se ei kuitenkaan rajoita elämäämme samalla tavalla, kuin ensimmäisten kahden koronavuoden aikana.

Koronarajoitusten helpottamisesta huolimatta elämme edelleen hyvin poikkeuksellisia aikoja. Venäjän alkuvuodesta aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on tuonut Suomeen paljon kotimaastaan paenneita. Myös Somerolle perustettiin vastaanottokeskus, johon on muuttanut asumaan suuri joukko väliaikaista suojelua tarvitsevia.  Somerolaiset ovat ottaneet heidät lämpimästi vastaan ja tarjonneet heille monenlaista apua. 

Vastaanottokeskuksen tulo paikkakunnalle on teettänyt kaupungin organisaatiossa paljon lisätöitä. Kouluihin ja päiväkoteihin on tullut lapsia, jotka eivät osaa suomea, eivätkä tunne suomalaista kulttuuria. Sivistystoimi on kuitenkin vastannut haasteeseen ja järjestänyt tarvittavat palvelut nopeasti ja tehokkaasti. Myös aikuisille on järjestetty suomen kielen ja kulttuurin opetusta.

Haluan korostaa, että vastaanottokeskus on Somerolle ensi sijassa positiivinen asia. Se työllistää somerolaisia ja lisää toimeliaisuutta. Samalla se aiheuttaa kaupungin tulevaisuuden suunnitteluun myös epävarmuutta. Emme tiedä, kuinka kauan sota kestää, kuinka pitkään vastaanottokeskus toimii ja kuinka moni tänne tullut ukrainalainen jää Somerolle pidemmäksi ajaksi tai jopa pysyvästi.

Onko näin epävarmassa tilanteessa mahdollista tehdä väestörakenteen muutoksen vaatimia toimenpiteitä palveluverkkoon? – Vaikuttaa siltä, että kovin helppoa yhteisen näkemyksen löytyminen ei valtuustoryhmien kesken tule olemaan.

Oppimisympäristöselvitys ratkaisuineen piti tuoda tänään valtuuston hyväksyttäväksi, mutta yhteisen näkemyksen puuttuessa, sivistyslautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Keskustelu jatkuu, ja toivottavasti yhteinen tahtotila löytyy. Varsinkin Oinasjärvellä ja Pitkäjärvellä kannetaan huolta palveluiden säilymisestä. Myös keskustelua päättäjien ja asukkaiden kesken tulee jatkaa. Keskustan näkemys on edelleen, että varhaiskasvatusta ja perusopetusta tulee kehittää ja järjestää Oinasjärvellä ja Pitkäjärvellä myös tulevaisuudessa.

Arvoisa puheenjohtaja!

Tänään hyväksytty ”Yhteisöllinen Somero 2030” -kaupunkistrategia määrittelee kaupunkimme kehittämisen suuntaviivat kuluvalle valtuustokaudelle ja pitkälle sen jälkeenkin. Yhteisöllisyys on nostettu strategian kantavaksi teemaksi, mikä meidän jokaisen tulee pitää mielessä kehittäessämme somerolaisten palveluita ja elinympäristöä.

Tunnistettu ja tunnustettu ilmiö on, että somerolaiset ovat aktiivisia tekijöitä. Toimeen tartutaan, kun se nähdään tarpeelliseksi. Laitalainen joulu ja ukrainalaisten olohuone ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka yhdessä tehden voidaan tukea apua tarvitsevia. Tämän yhteisöissä olevan aktiivisuuden ja osaamisen haluamme hyödyntää kotikaupunkimme hyväksi. Tuetaan toimijoita ja tehdään yhdessä Somerosta nykyistäkin parempi paikka elää.

Arvoisa puheenjohtaja!

Vuoden 2023 talousarvio ja lähivuosien taloussuunnitelma poikkeavat merkittävästi aiemmista. Kuluvan vuoden loppuun saakka kaupungin itse hoitamat sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen – Varhan – vastuulle. Samalla merkittävä osa henkilökunnasta siirtyy hyvinvointialueen työntekijöiksi. Varha säilyttänee palveluverkon pitkälti nykyisellään vähintään kolme vuotta, mutta muutosten suunnittelu lienee jo alkanut.

Ainakin se on varmaa, että vanhuksille Somerolta löytyy hoivapaikkoja myös tulevaisuudessa, kun uuden Tervaskannon palvelutalon rakentaminen vihdoin käynnistyy ensi vuoden aikana.  Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Sosiaali- ja terveysministeriö ja Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA ovat hankkeen hyväksyneet, joten epäilyä siitä, etteikö hyvinvointialue vuokraisi uutta rakennusta sen valmistuttua ja tulevaisuudessa, ei ole. Hyvä, että nämä vanheneville väestöllemme tärkeät palvelut saadaan tällä hankkeella turvattua.

Samalla, kun henkilökuntamäärä vähenee, vahvistetaan jäljelle jäävää organisaatiota uusilla vakansseilla. Tulemme saamaan tulevana vuonna useita lisäkäsiä varhaiskasvatukseen, kaksi koulunkäynninohjaajaa, toimistosihteerin, projektisuunnittelijan, yhteisöllisyyskoordinaattorin, kokoaikaisen rehtorin Somero-opistoon, starttipajaohjaajan ja maanrakennustöiden johtajan. Lisäksi hankerahoin palkataan useita opettajia ja hanketyöntekijä.

Herää kysymys, miten meillä nyt on varaa lisätä henkilökuntaa, vaikka sekä verotulot että valtionosuudet vähenevät ratkaisevasti. Toki myös toimintakulut supistuvat samassa suhteessa. Vastaus saattaa löytyä Varhan maksamista vuokrista, jotka nostavat tilahallinnon toimintatuottoja, sote-kiinteistöistä johtuvien menojen pysyessä suurin piirtein ennallaan. Toki muitakin selittäviä tekijöitä varmasti löytyy. Näin hyvänä taloustilanne tuskin pysyy kovin pitkään.

Arvoisa puheenjohtaja!

Keskustan valtuustoryhmä tukee kaupunginhallituksen esitystä vuoden 2023 talousarvioksi sekä vuosien 2024 ja 2025 taloussuunnitelmaksi. 

Omasta ja Keskustan valtuustoryhmän puolesta haluan kiittää kaupungin koko henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä kuluneesta vuodesta. Lisäksi haluan osoittaa erityiskiitoksen perusturvan henkilökunnalle ja viranhaltijajohdolle, jotka ovat koronan ja Ukrainan sodan varjossa tehneet käsittämättömän suuren työn hyvinvointialueuudistuksen mukanaan tuomien valmistelutöiden parissa. Toivottavasti tuleva vuosi tuo mukanaan kevyempiä työpäiviä.

Vaikka elämme poikkeuksellisia aikoja, eikä tulevaisuus sähkökatkoja odotellessa tunnu kovin valoisalta, ei uskoa tulevaisuuteen pidä menettää.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s